Опасенията за подпочвените води край Берлин растат заради планираното разширяване на гигафабриката на "Тесла"

  • 31 юли 2023 15:47

  • 1229
  • 0
Опасенията за подпочвените води край Берлин растат заради планираното разширяване на гигафабриката на "Тесла"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Планираното разширяване на гигафабриката на "Тесла" (Tesla) източно от Берлин може да има сериозно въздействие върху подпочвените води в района, според регионалната асоциация по водите, цитирана от ДПА.

Ако 1 милион квадратни метра земя бъдат оградени, а върху тях бъдат застроени 963 000 кв. м сгради, това ще окаже сериозно въздействие върху формирането на нови подпочвени води, посочва в изявление водният борд "Шраусберг-Еркнер".

Разширяването ще доведе до допълнително снижаване на нивото на подпочвените води, тъй като ще изтегля 61 000 куб. м вода, а това ще се отрази на снабдяването с вода на живеещите наоколо хора. "Този факт трябва да бъде взет под внимание при планирането", посочват от борда.

Еколозите са взели проекта на мушка, тъй като той е частично разположен в зона, където водните ресурси са защитени.

Миналата седмица Агенцията за околна среда на провинция Бранденбург разпореди на американския автопроизводител да промени плановете си за разширение на завода с аргумента, че има "непреодолими пречки" за издаване на частично разрешение.

Американският пътен регулатор проверява автопилота на "Тесла"

"Тесла" обаче не споделя подобни опасения. "Всеки валеж в посочения район ще бъде просмукан в територията и ще допринесе за възобновяване на подпочвените води", посочва компанията в документите, с които кандидатства.

"Тесла" търси начин да разшири завода си за електромобили в Грюнхайде, за да може да удвои капацитета на производството му от сегашните 500 000 до 1 милион коли годишно. Това би го направило най-големият автозавод в Германия.

В момента в завода работят 11 000 души, а след разширяването те биха могли да се увеличат до 22 500 души, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини