Горски пожари близо до Дубровник

  • 26 юли 2023 10:38

  • 257
  • 0
Горски пожари близо до Дубровник
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Хърватски огнеборци се борят с горски пожари, които се разпространяваха в района южно от хърватския адриатически град Дубровник, като силните южните ветрове затрудняват работата им, съобщи тази сутрин на сайта си Хърватската противопожарна служба (HVZ).

Цяла нощ пожарникарите се бориха с огнената стихия в района на Плат, община Жупа дубровачка, и със свръхчовешки усилия успяха да предотвратят разпространението й към къщите. На място има около 130 пожарникари, а към пожара са изпратени два самолет е тип Канадеър (Canadair), се посочва в съобщението, предава БТА. 

По думите на шефа на Хърватската противопожарна служба Славко Туцакович борбата с пламъците продължава, има достатъчно пожарникари и не са били евакуирани граждани.

Вчера службата информира, че заради бурен южен вятър не е можело да се използват противопожарните въздушни сили при гасенето на пожара. Районът, засегнат от огнената стихия, е само на 12 километра от  популярния хърватски средиземноморски град Дубровник.

Местният дубровнишки портал “Ду лист” съобщи, че пожарите са предизвикали детонации на противопехотни мини, останали от войната през 90-те години на близкия хълм Петрача, но от Хърватската противопожарна служба не потвърдиха тази информация, съобщи Ройтерс.

Горски пожари затвориха летището в Палермо

Друг горски пожар възникна в Сплитско-Далматинската област вчера, като 65 пожарникари и три самолета са участвали в гасенето на пламъците.

Освен това вчера двама души се удавиха и няколко бяха ранени в Черна гора, когато  силни южни ветрове удариха черногорското адриатическо крайбрежие, съобщиха пристанищните власти в градовете Улцин и Петровац.

Европа се бори с последиците от горещото време, като юни беше най-горещият месец за 174 години, откакто се следят температурните промени. Юли изглежда е на път да подобри този рекорд, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
257 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини