Германия инвестира 20 млрд. евро за производството на чипове през следващите години

  • 25 юли 2023 10:56

  • 441
  • 0
Германия инвестира 20 млрд. евро за производството на чипове през следващите години
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германия планира да инвестира около 20 милиарда евро в полупроводниковата индустрия през следващите години на фона на нарастващата тревога за нестабилността на веригите за доставки и зависимостта от Южна Корея и Тайван за чипове, съобщи във вторник немското икономическо министерство, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

Средствата ще бъдат теглени от Фонда за климата и трансформацията от 2024 г. нататък, посочиха от министерството и добавиха, че могат да се отпускат средства за отделни проекти само след одобрение от Европейската комисия.

Министерството също така отбеляза, че тайванският производител на полупроводници TSMC е изразил интерес да инвестира в съоръжение за производство на полупроводници в Германия и че министерството е в тесен контакт с компанията относно инвестиционното решение.

Миналия месец Берлин договори държавни субсидии на стойност близо 10 млрд. евро с американския производител на чипове Intel за изграждане на две съоръжения на технологичния гигант в източния град Магдебург.

Производствените цени в Германия през юни растат с едва 0,1% на годишна база

Последвайте канала на

Десислава Станева
441 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини