Педро Санчес призова за историческа избирателна активност

  • 23 юли 2023 15:08

  • 501
  • 0
Педро Санчес призова за историческа избирателна активност
© Gettyimages (архив)

Испанският министър-председател Педро Санчес призова избирателите да проявят историческа избирателна активност на днешните предсрочни парламентарни избори, предаде БТА, цитирайки испанската новинарска агенция ЕФЕ. 

Испанските гласоподаватели са изправени пред избор между Прогресивния блок, воден от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на Санчес, която през последните четири години оглавяваше управляващата лява коалиция, и консервативната Народна партия (НП), която заедно с крайнодясната „Вокс“ победи категорично левите партии на местните избори през май.

След като пусна бюлетината си в столицата заедно със съпругата си Бегоня Гомес, Санчес заяви, че се надява на най-високата избирателна активност и най-голяма мобилизация в избирателните секции, за исторически избори, които да позволят на излъченото правителство да получи силен мандат и да придвижи страната напред през следващите четири години.

Премиерът благодари на държавните пощенски служители, които са помогнали за обработката на най-големия брой бюлетини, изпратени по пощата в историята на страната, както и на служителите в избирателните секции, а също и на силите за сигурност преди днешния изборен ден, който според него е много важен както за Испания, така и за Европа.

„Всички вие давате възможност на Испания да покаже на света какво представлява – безупречна демокрация“, каза Санчес, като същевременно подчерта международното внимание, което се отделя на вота. „Това трябва да ни накара да се замислим и да отидем да гласуваме“, добави той.

Избирателните секции ще бъдат отворени до 20:00 ч. местно време, като право на глас имат общо 37,469 млн. души, включително 2,3 млн. души, които живеят в чужбина. Около 1,64 млн. млади хора ще могат да гласуват за първи път. 

Испания избира парламент

Тази сутрин в Мадрид гласуваха и председателят на НП Алберто Нунес Фейхоо, лидерът на „Вокс“ Сантяго Абаскал и Йоланда Диас, която е начело на партията „Сумар“, обединяваща леви и крайно леви групи.

„Ясно е, че залогът ни е голям", каза Фейхоо, когато пусна бюлетината си.

„Моделът, който искаме за нашата страна, е заложен на карта. На карта е поставено наличието на стабилно и силно правителство. И е необходимо Испания да се произнесе и да вземе решение, каза още лидерът на НП. 

Тъй като изборите се произвеждат в момент, когато милиони испанци са на лятна почивка, повече от 2,47 млн. души гласуват по пощата, според държавната пощенска служба „Кореос“.

Ако нито НП, нито ИСРП получат достатъчно гласове за абсолютно мнозинство, което е най-вероятният резултат според предизборните проучвания, те ще трябва да се опитат да сформират коалиция с някой по-малък, но по-краен партньор.

За НП това би означавало да влезе в съюз с крайнодясната националистическа партия „Вокс“, докато ИСРП ще трябва да сключи сделка със „Сумар“.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини