Центърът на Одеса е в руини, унищожен е централният олтар на Преображенската катедрала в града

  • 23 юли 2023 11:48

  • 3745
  • 0
Центърът на Одеса е в руини, унищожен е централният олтар на Преображенската катедрала в града
28 6дни
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След нощната ракетна атака центърът на Одеса е в развалини. Това беше пета поредна нощ на обстрели по мирния украински черноморски град.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13439

По информация на Оперативното командване "Юг" към настоящия момент ранените са 19  души, сред които и 4 деца. Четиринадесет  възрастни и 3 деца са хоспитализирани. 

"Унищожени са 6 жилищни сгради, включително и многоетажни жилищни блокове. Пострадали са два архитектурни паметника, Спасо-Преображенският храм. Десетки коли са повредени. Много сгради са със счупени прозорци, повредени покриви и фасади", съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм. 

Зеленски: Украйна със сигурност ще даде отговор на руските удари по Одеса

Няколко улици в центъра на Одеса са затворени за движение, градските комунални служби отстраняват последствията от взривовете, пише БТА. 

Руска ракета e унищожила централния олтар на Преображенската катедрала в Одеса, в резултат на което храмът е частично разрушен. Това съобщават от Одеската епархия на Украинската православна църква, предаде Укринформ. "През нощта срещу 23 юли 2023 г., по време на руската терористична атака срещу град Одеса, вражеска ракета улучи Преображенската катедрала. Ракетата порази директно централния олтар, в резултат на което сградата на катедралата и трите долни етажа бяха частично разрушени, а интериорът и иконите бяха значително повредени", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че помещения в долната част на катедралата са били унищожени. Уточнява се, че в катедралата е пострадал един охранител. "Одеската епархия на Украинската православна църква още веднъж осъжда агресията на Русия срещу Украйна, този терористичен акт срещу главната светиня и духовното сърце на град Одеса - катедралата "Свето Преображение Господне", около която живеят мирни граждани, а самата катедрала по никакъв начин не е свързана с военни съоръжения", допълват от епархията.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини