Един загинал и трима ранени при руски ракетен удар в Харков

  • 17 юли 2023 07:27

  • 470
  • 0
Един загинал и трима ранени при руски ракетен удар в Харков
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Служител на промишлено предприятие е убит, а други трима са ранени в резултат на руски ракетен удар по Харков, съобщиха Укринформ и Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13468

"Според данните от разследването, на 16 юли около 18:50 ч. врагът е нанесъл ракетен удар по територията на промишлено предприятие в Основански район на град Харков. По предварителни данни две ракети С-300 са били изстреляни от територията на руската Белгородска област. Засега е известно за един убит и трима ранени, всички те са служители на промишленото предприятие. Данните се проверяват", съобщи в Телеграм пресслужбата на Харковската областна прокуратура. Следствената група събира веществени доказателства и документира последиците от нападението. Започнато е досъдебно производство за нарушаване на законите и обичаите на войната, съчетано с предумишлено убийство.

Както бе съобщено, снощи в Харков прозвучаха две експлозии. Кметът на града Игор Терехов съобщи в резултат на руския обстрел в Основянски район са ранени седем души и е избухнал пожар, пише БТА.

31 души, сред които и девет деца, бяха ранени при руски удар в Украйна

През септември Украйна си възвърна голяма част от източната част на Харковска област, като руските сили вече окупират само малка ивица земя там, припомня Ройтерс.

Сраженията в Източна Украйна "донякъде са се засилили", като украинските и руските сили се сблъскват в поне три района на източния фронт, заяви вчера високопоставен представител на украинските сили за отбрана. Отделно от това украинските военни посочиха, че са поели контрола над част от югоизточно село в Донецка област, близо до група малки населени места, които Украйна си върна през юни.

"Противникът направи неуспешен опит да си върне загубените позиции в северната част на Старомайорско", заяви генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в редовна актуализация. 

Това беше първото официално признание за напредък в селото, откакто Украйна започна контраофанзива през юни, целяща да възвръщане на окупираните територии и поемане на инициативата. Заместник-министърката на отбраната Ханна Маляр съобщи в Телеграм, че руските сили нанасят удари по посока на Купянск в Харковска област в продължение на два последователни дни.

"Ние сме в отбранителна позиция", пише тя. "Водят се ожесточени сражения. Позициите на двете страни се променят динамично по няколко пъти на ден".

Маляр добави, че двете армии се блъскат една друга около разрушения град Бахмут, но че украинските сили "постепенно се придвижват напред" по южния му фланг.  Тя добави, че войските на Киев отблъскват и руските атаки край Авдиевка. Говорител на южното командване на армията заяви в отделно изявление в неделя, че украинските сили са напреднали с повече от километър в част от южния фронт.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини