ЕК със законопроект за по-добра защита на правата на жените и уязвимите хора

  • 12 юли 2023 13:36

  • 229
  • 0
ЕК със законопроект за по-добра защита на правата на жените и уязвимите хора
© Pixabay

Европейската комисия представи днес законопроект за подобряване на защитата на правата на жените и уязвимите хора. Всички жертви на престъпления в ЕС заслужават подкрепа, се посочва по този повод в съобщение на комисията.

Предлага се жертвите на престъпления да бъдат запознати с правата си и да разполагат с необходимите възможности да съобщят за извършено срещу тях посегателство, включително с откриването на телефонна линия за помощ с единен телефонен номер в ЕС 116 006, както и със създаване на сайт с възможност за връзка чрез чат и електронна поща за пострадалите от престъпление.

Предлага се отделна оценка за всяка уязвима жертва на престъпление – деца, възрастни и хора с увреждания, жертви на престъпления от омраза или настанени в места за задържане. ЕК предлага да се предвиди, че тези хора имат нужда от помощ още при първия контакт с властите, предава БТА.

Предлага се осигуряване на подкрепа за жертвите в уязвимо положение, например с безплатна психологическа помощ, докогато е необходимо.

Жертвите следва да получават достатъчно съдействие в съда и да имат право да оспорват засягащи правата им решения по наказателното производство, независимо от процесуалното им качество по време на това производство, се посочва в предложението. Жертвите следва да имат право да получат решение за обезщетение от извършителя на престъплението в хода на наказателното производство (без да е необходимо да прибягват до друго производство), а държавата следва да изплати обезщетението пряко на жертвата, а след това да поиска възстановяване на сумата от извършителя, се допълва в текста.

ЕК прие стратегия за Web 4.0 и виртуалните светове

Предложените изменения биха довели до промяна на европейските правила, въведени преди 10 години. Предложението на ЕК подлежи на оценка от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

По-рано днес ЕП съобщи, че е готов за началото на преговорите от утре. Евродепутатите ще настояват новото законодателство да съдържа определение за действието изнасилване и то да се свързва с липсата на съгласие. Според тях са необходими по-строги правила срещу насилието онлайн и по-добра подкрепа за жертвите.

ЕП очаква разширяване на  списъка с утежняващи обстоятелства за престъпленията, включително онези, които водят до смърт или самоубийство на зависими хора, престъпления срещу известна личност и така наречените "престъпления на честта"; въвеждане на правила срещу сексуалното насилие, гениталното осакатяване на интерсексуални хора, насилствената стерилизация, принудителните бракове и сексуалния тормоз във всякаква работна среда; правила за онлайн престъпления, включително разпространяване на интимни материали и нежелано изпращане на изображения на гениталии;  подобрени процедури за безопасността и здравето на жертвите, както и безплатна правна помощ; съобщаване и събиране на доказателства от страна на властите.

Последвайте канала на

229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини