ЕК предлага да бъде насърчено използването на незамърсяващи товарни превозни средства

  • 11 юли 2023 18:25

  • 1277
  • 0
ЕК предлага да бъде насърчено използването на незамърсяващи товарни превозни средства
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия представи днес предложения за по-ефективни и щадящи природата превози. Едно от предложенията на комисията е да бъде насърчено използването на камиони, които не замърсяват околната среда.

Предложението не съдържа предпочитание с какво гориво да работят тези превозни средства. Предвижда се "чистите" камиони да може да пренасят с четири тона повече полезен товар. ЕК отчита, че днес 53 на сто от товарите в ЕС се превозват с камиони.

Според комисията е необходимо да бъде насърчен също преносът на стоки по няколко способа - сухопътен, въздушен и воден. Еврокомисарят по транспорта Адина Валян заяви на пресконференция, че ако предложенията бъдат възприети, повече товари ще може да бъдат превозвани с по-малко на брой движения. Тя отбеляза, че ЕК очаква това да доведе до 91 милиона пътувания годишно по-малко от 2030 г. и 1,6 млрд. по-малко до 2050 година.

Местата за спалните вагони до морето са изчерпани с месеци напред

Комисията предлага също промени в правилата за движение на влаковете, за да се повиши тяхната точност и да се използват по-добре възможностите на железопътната мрежа. Очаква се тези промени да доведат до по-удобни разписания и до пренасочване на повече стоки за превоз с железниците.

В съобщение на ЕК се пояснява, че на превоза на товари се дължат над 30 на сто от въглеродното замърсяване от икономическа дейност. Очаква се превозите да нараснат с около 25 на сто до 2030 г. и с 50 на сто до 2050 година. ЕС се стреми до 2050 г. да намали замърсяването от превозите с 90 на сто, като дотогава да се удвои употребата на железниците за пренос на стоки и се въведат изцяло "чисти" камиони.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини