Байдън дава F-16 на Турция

  • 11 юли 2023 12:40

  • 1577
  • 0
Байдън дава F-16 на Турция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след консултации с Конгреса, заяви във вторник съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан.

Съливан, който говори преди срещата на върха на лидерите на НАТО в литовската столица Вилнюс, каза, че Байдън категорично подкрепя трансфера.

Турция поиска да купи F-16 за 20 милиарда долара и комплекти за модернизация за своите бойни самолети през октомври 2021 г., но сделката беше забавена от опасенията на САЩ и други партньори от НАТО за ролята на Анкара в алианса, пише news.bg.

Байдън ще се срещне на четири очи със Зеленски във Вилнюс

Някои партньори от НАТО смятат, че Турция, която през октомври 2021 г. поиска да купи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp за 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети, използва членството на Швеция, за да окаже натиск върху Вашингтон във военните самолети .

Съливан също каза, че съюзниците от НАТО ще дадат "обединен, положителен сигнал" по пътя на Украйна към членство в алианса по време на срещата на върха, основна тема на дискусията във Вилнюс.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини