Десетки хиляди участваха в гей парада в Кьолн

  • 09 юли 2023 17:18

  • 909
  • 0
Десетки хиляди участваха в гей парада в Кьолн
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Десетки хиляди хора излязоха днес на улиците в западногерманския град Кьолн за годишния гей парад там, предаде ДПА.

Според организаторите около 60 000 души са излезли в неделната жега, за да преминат през центъра на града под звуците на музика.

С около 220 регистрирани групи парадът е част от двуседмичния Кьолнски прайд и според организаторите той продължава по-дълго от всякога.

"Вече постигнахме много, но все още не сме стигнали целта си", каза министърката на културата Клаудия Рот в началото на събитието. Все още има много за вършене по отношение на равните права, както и срещу хомофобията и дискриминацията, подчерта тя.

В същото време министърът на здравеопазването Карл Лаутербах призова участниците в прайда да се грижат един за друг в горещото време, тъй като температурите надвишават 30 градуса.

Той посъветва хората да пият вода и да се крият на сянка. Германската метеорологична служба издаде днес предупреждение за горещини в няколко града, сред които и Кьолн.

Парадът в Кьолн е едно от най-големите събития за общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, интерсексуалните и куиър (ЛГБТИК) в Европа. 

Осуетен е опит за нападение на прайда във Виена

Участниците не искат просто да отпразнуват деня, а искат и да привлекат вниманието към проблемите на ЛГБТИК общността. Мотото на събитието тази година е "За човешките права. Много. Заедно. Силни."

Прайдът е известен като Деня на Кристофър Стрийт в Германия, като се прави препратка към мястото, където се намира бар "Стоунуол ин" в Ню Йорк - местно гей заведение, което е нападнато от полицията през 1969 г. и това предизвиква бунт на хомосексуалните в знак на протест срещу дискриминацията.

Бунтът в Стоунуол се смята за знаково събитие в движението за правата на хомосексуалните.

По данни на полицията в Кьолн няколкостотин полицаи охраняват събитието, а улиците в близост до маршрута на парада са затворени през по-голямата част от деня отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини