Баварският премиер настоява за по-строги проверки на германската граница

  • 09 юли 2023 16:50

  • 895
  • 0
Баварският премиер настоява за по-строги проверки на германската граница
© Getty Images/Guliver

Премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер призова за по-строг граничен контрол в борбата срещу незаконната миграция към Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1676

"Всички провинции с външни граници трябва да следват простия ни пример с граничната полиция и федералното правителство също трябва да засили граничния си контрол", каза днес пред в. "Билд" Зьодер, лидер на консервативния Християндемократически съюз.

Бавария - най-голямата германска провинция - има сухоземна граница с Австрия и Чехия, а от Швейцария я отделя Боденското езеро.

Зьодер изтъкна граничната сигурност на Бавария, отбелязвайки, че благодарение на граничните служби са били задържани 80 000 заподозрени, "включително трафиканти на хора, наркодилъри и други опасни престъпници".

В момента в Шенгенската зона за безвизово пътуване, която обхваща 26 европейски страни, няма постоянни проверки на преминаващите по границите, но през последните години няколко държави се възползваха от изключение и в някои случаи въведоха отново гранични проверки.

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа.

Германия улеснява миграцията на квалифицирани кадри от чужбина

Единствено федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер може да разпорежда и разширява обхвата на такива проверки, а не отделните федерални провинции.

Искането за временни проверки по границите с Полша и Швейцария предизвика разгорещени дебати на неотдавнашната среща на вътрешните министри на провинциите.

Вътрешният министър на Саксония Армин Шустер поиска проверките по вътрешните граници да бъдат адаптирани към настоящата ситуация и да бъдат разширени извън Бавария. Саксония граничи с Полша и Чехия.

Шустер изтъкна, че от около три месеца на германско-полската граница са задържани почти два пъти повече нелегални мигранти, отколкото на границата с Австрия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
895 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини