Турция очаква 10 млрд. долара инвестиции от Персийския залив след предстоящото посещение на Ердоган

  • 07 юли 2023 16:17

  • 343
  • 0
Турция очаква 10 млрд. долара инвестиции от Персийския залив след предстоящото посещение на Ердоган
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турция очаква от страните от Персийския залив да осъществят първоначални преки инвестиции в размер на около 10 млрд. долара след пътуването на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва в региона след две седмици, предаде Ройтерс, позовавайки се на двама източници.

Ердоган планира да посети лидерите на Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства в приода 17-19 юли, отчасти за да привлече чуждестранно финансиране, което ще даде тласък на затруднената турска икономика след преизбирането му през май.

Източниците, които говориха при условие за анонимност предвид факта, че разговорите са частни и сделките все още не са финализирани, заявиха, че като цяло се очакват инвестиции в размер до 30 млрд. долара в по-дългосрочен план в енергийния, инфраструктурния и отбранителния сектор на Турция.

Преки инвестиции на стойност около 10 млрд. долара "трябва да дойдат в кратък срок и това е от решаващо значение", каза един от представителите. "Очакванията за посещението в Персийския залив са големи. Някои важни споразумения ще бъдат подписани", добави той.

Турция очаква инвестиции в размер на 40 млрд. долара от ОАЕ

От 2021 г. насам, когато Анкара започна дипломатически усилия за възстановяване на връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ, инвестиции и финансиране от Залива помогнаха за облекчаване на натиска върху икономиката на Турция и послужиха като буфер за твърдата валута.

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и финансовият министър Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят "икономически въпроси" и възможностите за сътрудничество с колегите си.

Ердоган назначи Йълмаз и Шимшек след изборите отчасти, за да осъществят обратен завой след години на нестандартна икономическа политика, довела до рязко покачване на инфлацията и намаляване на нетните резерви в чуждестранна валута до рекордно ниски нива през май. Като част от този завой централната банка повиши лихвените проценти с 650 базисни пункта миналия месец.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини