Пета поредна нощ на сблъсъци във Франция - близо 500 души са задържани

  • 02 юли 2023 08:36

  • 4622
  • 0
Пета поредна нощ на сблъсъци във Франция - близо 500 души са задържани
© Getty Images

Пета нощ на размирици във Франция. Близо 500 души са задържани. Мобилизирани са 45 хиляди полицаи. Най-горещите точки тази нощ бяха Париж и Марсилия, където полицията използва сълзотворен газ.

"По-спокойна нощ, благодарение на решителните действия на силите на реда" - написа в три часа през нощта в Туитър вътрешният министър на Франция.

По-рано Жералд Дарманен посети полицейски участък, където описа профила на задържаните до момента, предава БНТ.

"От тези две хиляди ареста, извършени до момента - виждаме значително увеличение на арестите, което показва решителността на държавата, но искам да кажа, че средната възраст на задържаните е 17 години. Някои от от подпалвачите са 12-13-годишни", заяви Жералд Дарманен, министър на вътрешните работи на Франция.

Засилено беше полицейското присъствие на Шанз-Елизе, след като в социалните мрежи се появиха призиви протестиращите да се събират на емблематичния парижки булевард.

Франция мобилизира близо 45 хил. жандармеристи за борба с безредиците

Във френската столица всички автобуси и трамваи отново спряха след 21 часа. Мобилизираните полицаи в Париж и предградията му са 7 хиляди. Извършват се непрекъснати проверки.

В Марсилия се стигна до сблъсъци, а силите на реда използваха сълзотворен газ срещу протестиращите. Френски медии съобщават, че тежки сблъсъци в сърцето на южния френски град е имало в продължение на почти час.

В много френски градове беше наложен вечерен час. Заради кризата френският президент Еманюел Макрон отмени посещение в Германия. Той е разговарял по телефона с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го е информирал за ситуацията в страната си, посочва в съобщение германската президентска администрация.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини