Алексис Ципрас е подал оставка от ръководството на СИРИЗА

  • 29 юни 2023 14:34

  • 342
  • 0
Алексис Ципрас е подал оставка от ръководството на СИРИЗА
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли обяви, че е подал оставката си от ръководството на лявата партия СИРИЗА, която претърпя съкрушително поражение на парламентарните избори през май и юни, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Катимерини".

"Не мога да представя убеждението си за необходимостта от дълбоко обновление и възстановяване (на партията) само на думи, ако едновременно с това не го подкрепя с действия... Реших да предложа избирането на ново ръководство на партията", заяви той. 

"Осъзнавам необходимостта от нова вълна в СИРИЗА и реших да се отдръпна, за да премине тя. Имам доверие в човешкия потенциал на партията ни, в неизчерпаемите сили на левицата", каза Ципрас.

Той заяви, че негативният изборен резултат може и трябва да стане начало на тази нова вълна в СИРИЗА, която трябва да отговори на ролята на основна опозиционна сила, както и да работи активно, за да се върне на власт.

Ципрас председателства по-рано заседание на изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места - още по-нисък резултат в сравнение с изборите на 21 май, които Нова демокрация спечели с преднина от 20 пункта пред СИРИЗА.

Ципрас, 48-годишен, беше министър-председател на Гърция от 2015 до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в страната.

Партията на Кириакос Мицотакис печели парламентарния вот в Гърция. Има шанс за еднопартиен кабинет

Последвайте канала на

Десислава Станева
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини