Британски консерватори са правили опити за сплашване на членовете на парламентарна комисия, разследваща Борис Джонсън

  • 29 юни 2023 14:01

  • 350
  • 0
Британски консерватори са правили опити за сплашване на членовете на парламентарна комисия, разследваща Борис Джонсън
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Комисия в британския парламент разкритикува днес поведението на Консервативната партия след като комисията огласи становището си, че бившият премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е е излъгал за партитата по време на локдауните и заяви, че са се опитали да сплашат нейните членове, предаде Ройтерс.

По-рано този месец комисията по привилегиите - основният дисциплинарен орган за депутатите - констатира в доклад, че Джонсън умишлено е заблудил парламента по безпрецедентен начин във връзка с партита в офиса му по време на локдауните заради COVID-19.

Това становище и оставката на Джонсън като член на парламента преди публикуването на доклада накара някои от неговите съюзници от управляващата партия да критикуват комисията, определяйки работата ѝ като "лов на вещици", "маскараден съд" и “груба съдебна грешка".

Бяха назовани осем консерватори, които се опитали да попречат на работата на комисията, включително бившият министър на вътрешните работи Прити Пател, бившият министър на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог и бившият министър на културата Надин Дорис.

"Този безпрецедентен и координиран натиск не повлия на нашето разследване", се казва в позицията на комисията. "Въпреки това той имаше значително лично въздействие върху отделни членове и породи значителни опасения за сигурността", се посочва още в документа.

Комисията, в която мнозинство имат членовете на Консервативната партия, призова парламента да приеме нова резолюция, така че никой от законодателите да не може да "оспорва почтеността" на комисията по привилегиите, когато тя е натоварена с разследването на даден въпрос.

"Това, което депутатите нямат право да правят, е да се опитват да подкопават разследването или да оказват натиск върху членовете на комисията по привилегиите по време на разследването", се казва в доклада.

Джонсън, който през 2019 г. доведе консерваторите до изборна победа, но напусна поста унижен през септември 2022 г, подаде оставка като депутат на 9 юни, отхвърляйки по-рано констатациите на предишния доклад като "лъжа" и "игра на думи". Той обвини членовете на комисията, че водят вендета срещу него.

Борис Джонсън напуска депутатското си място, обяви, че е жертва на лов на вещици

Последвайте канала на

Novini.bg
350 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини