Илиана Иванова е одобрена от председателя на ЕК за следващ български еврокомисар

  • 28 юни 2023 20:46

  • 4117
  • 0
Илиана Иванова е одобрена от председателя на ЕК за следващ български  еврокомисар
© ГЕРБ

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е съобщи, че одобрява Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на другия български кандидат Даниел Лорер, предаде БТА.

"И двамата кандидати показаха голяма ангажираност към Европейския съюз и към работата на комисар, се посочва в изявление на фон дер Лайен по повод нейната вчерашна среща с Иванова и Лорер. Те също имат подходящ опит за тази длъжност", се допълва в текста.

"След тези интервюта реших да предложа на Съвета на ЕС и на Европейския парламент назначаването на Илиана ИвановаИлиана ИвановаИлиана Иванова е кандидатът на България за нов еврокомисар на мястото на Мария на поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта. Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място", заяви председателят на ЕК.

Илиана Иванова с първи думи, след като Борисов я номинира за еврокомисар

"Благодаря на г-н Лорер за неговата кандидатура и му пожелавам успех в бъдещите му начинания", завършва изявлението.

Последвайте канала на

Novini.bg
4117 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини