Партията на Кириакос Мицотакис печели парламентарния вот в Гърция. Има шанс за еднопартиен кабинет

  • 25 юни 2023 20:15

  • 4071
  • 0
Партията на Кириакос Мицотакис печели парламентарния вот в Гърция. Има шанс за еднопартиен кабинет
© Getty (архив)

Дясноцентристката партия Нова демокрация печели днешните предсрочни парламентарни избори в Гърция и получава между 39 и 42 процента от гласовете, показват ревизираните резултати от пълната извадка на екзитпола, проведен по поръчка на основните гръцки телевизионни канали и обявен след приключването на изборния ден в 19 часа, предаде БТА.

Ако резултатите от екзитпола бъдат потвърдени и от официалните резултати, това означава, че Нова демокрация ще получи около 158 места в 300-членния парламент и ще има абсолютно мнозинство, което ще ѝ позволи да състави самостоятелно правителство.

Това беше и целта на лидера ѝ Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., който спечели с над 40 процента от гласовете и на предишните избори, които се произведоха преди малко повече от един месец – на 21 май.

При тях обаче местата в парламента бяха разпределени по обикновената пропорционална избирателна система и Нова демокрация не успя да постигне абсолютно мнозинство. Затова тя отказа да се опита да състави правителство и предизвика нови избори, които този път се проведоха по приетата при управлението ѝ избирателна система, при която първата политическа сила получава до 50 допълнителни депутатски места.

Подобна система беше в сила и до управлението на СИРИЗА в периода 2015-2019 г., но беше променена от левицата.

На второ място остава лявата СИРИЗА, спадът в която според екзитпола продължава. Коалицията на Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли получава между 16,3 и 19,3 процента и вероятно ще има 47 депутати.

Лявоцентристкото движение ПАСОК затвърждава позициите си от предишните избори с резултат между 11,2 и 13,2 процента, което ще му осигури около 33 депутати.

Гръцката комунистическа партия продължава възходящата си тенденция и е подкрепена от между 6,5 и 8,5 процента. Това ще даде на комунистите вероятно около 20 депутати.

Прави впечатление, че крайната десница засилва позициите си. Партията „Спартанци“, която беше подкрепена от осъдения бивш ръководен член на забранената крайнодясна „Златна зора“ Илиас Касидиарис, изненадващо получава между 3,6 и 5,6 процента от вота и влиза в парламента според екзитпола с 12 депутати.

Още две партии от крайнодясното и националистическо пространство вероятно прескачат 3-процентовия праг за участие в парламента. „Гръцко решение“ на Кириакос Велопулос ще има също между 3,6 и 5,6 процента от гласовете, а процентът, който се предвижда за консервативната партия НИКИ („Победа“), се движи между 2,7 и 4,7 процента.

На границата на влизането в парламента, но вероятно вътре, е още лявата евроскептична партия „Плевси елефтериас“ („Курс на свободата“) с между 2,1 и 4,1 процента. Партията на бившия финансов министър Янис Варуфакис МеРА25 най-вероятно няма да успее да прескочи границата на участието, но все пак има шансове с резултат между 2,1 и 3,4 процента.

Все още няма данни за крайната избирателна активност, но към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77 процента или с почти 8 пункта по-ниска в сравнение с изборите на 21 май.

Социолозите в Гърция вещаят изборна победа на Мицотакис

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4071 0

Свързани новини

Водещи новини