Съд в Милано анулира акта за раждане на детето на гей двойка

  • 23 юни 2023 17:29

  • 1171
  • 0
Съд в Милано анулира акта за раждане на детето на гей двойка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съд в Милано анулира вписването в италианския граждански регистър на чуждестранния акт за раждане на дете на хомосексуална двойка мъже, родено чрез сурогатно майчинство, осъществено в чужбина, като уважи искането на прокуратурата, основано на решение на Върховния съд на Италия от декември миналата година, съобщава БТА.

Съдът отхвърли искането на прокуратурата да отмени и признаването на децата на три лесбийски двойки, родени в чужбина чрез асистирана фертилност, като постанови, че е необходима друга процедура, включваща отнемане на статута на дете.

Той анулира преписването на акта за раждане, отнасящ се до детето на гей двойка, родено чрез сурогатно майчинство, което е незаконно в Италия, с мотива, че "то е в нарушение на действащото законодателство, което, забранявайки използването на сурогатно майчинство, забранява и преписването на акта за раждане в частта, в която се посочва, че родител е и планираният родител".

ВАС окончателно потвърди отказ за регистрация на еднополов брак в България

Според решение на Върховния съд от декември 2022 г. осиновяването от предвидения родител, а не автоматичното преписване на установения в чужбина правен статут на родител, е в най-добрия интерес на детето.

През март италианското правителство инструктира кметовете на градове да спрат да регистрират и двамата членове на еднополова двойка като родители на дете чрез процедура, основана на преписване в италианските граждански регистри на чуждестранните актове за раждане на деца, заченати чрез сурогатно майчинство или асистирана фертилност, която е достъпна само за хетеросексуални двойки в Италия, позовавайки се на решение на Върховния съд. Това доведе до опасения, че семействата с еднополови родители ще се сблъскат с множество практически и правни проблеми, като само членът на двойката, който е биологичен родител на детето, ще бъде регистриран като негов законен родител.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли поредица от жалби срещу Италия, подадени от еднополови двойки с искане страната да бъде осъдена за това, че вече не разрешава регистрирането на чуждестранни актове за раждане на деца, родени чрез сурогатни майки.

В един от случаите жалбата е подадена от хетеросексуална двойка.

Съдът посочи, че двойките са имали възможност да осиновят децата си, но не са се възползвали от нея.

Решението на ЕСПЧ е удар срещу борбата на гей двойките в Италия да запазят възможността за сурогатно майчинство в чужбина, тъй като парламентът разглежда внесен от дясната партия "Италиански братя" законопроект, който предвижда сурогатното майчинство да се превърне в "универсално престъпление" - нещо, което означава, че занапред двойките, които се връщат от чужбина с деца, родени от сурогатна майка, ще бъдат преследвани юридически.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1171 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини