В Италия ще отнемат завинаги книжката за повторно провинилите се пияни шофьори

  • 22 юни 2023 16:19

  • 4303
  • 0
В Италия ще отнемат завинаги книжката за повторно провинилите се пияни шофьори
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Шофьорската книжка ще бъде прибирана веднага от властите за период до три години, ако шофьорът е пил в повече, преди да седне на волана.

По подобен начин ще се наказват и употребилите дрога.

С отнемане завинаги на шофьорската книжка пък ще се наказват повторно провинилите се за каране пияни и за бягство от местопроизшествието при извършено убийство на пътя.

Книжката ще се отнема временно на онези, които говорят по телефона, докато шофират, както и за каране с превишена скорост, за шофиране в насрещната лента, без колани или без каска за мотоциклетистите.

Тези драконовски мерки се предвиждат в новия пътен кодекс и в проектозакона за сигурността на пътя по настояване на министъра на транспорта Матео Салвини, който пледира за нулева толерантност към нарушителите. Документът с мерките от днес се разглежда от министерския съвет в Рим.

18 параграфа са променени от пътния кодекс и те са свързани най-вече с шофирането след употреба на алкохол или наркотици. Хванатият за първи път да шофира пиян ще бъде задължен да инсталира в колата си т.нар.устройство alcolock, което блокира включването на двигателя в случай на по-висок алкохолен градус.Освен това заловеният да шофира в пияно състояние ще бъде изправен пред абсолютна забрана да консумира и най-малкото количество алкохол преди шофиране. За всички останали лимитът е от 0,5 г. на литър.

Жена взе шофьорска книжка след 960 опита

Строги мерки очакват и младите шофьори. Удължава се от 1 на 3 години периодът, през който току-що взелите книжка ще мога да карат мощни коли. Ако пък малолетен бъде хванат да шофира, ще трябва да чака до 24-годишна възраст, за да вземе първата си книжка.

Шофьорският документ ще се отнема за 15 дни на онези, които нарушат правилника за движение, при положение че имат останали само 20 точки в книжката си. Това ще се прави при надвишаване на позволената скорост, при преминаване на червен светофар, шофиране в лентата за насрещно движение и др., предава 24 часа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини