Обвиниха гръцки мюсюлманин, кандидатирал се за депутат в Атина, в сътрудничество с Турция. Той се отказа от участие във вота

  • 19 юни 2023 16:02

  • 1510
  • 0
Обвиниха гръцки мюсюлманин, кандидатирал се за депутат в Атина, в сътрудничество с Турция. Той се отказа от участие във вота
© Getty (архив)

"Мустафа Катранджи, кандидат за депутат в гръцкия парламент от североизточната област Родопи, се отказа от участие във вота за орган на законодателната власт", написа атинският вестник "Катемерини".

"Катранджи, който бе издигнат от партията на бившия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. - десноцентристката "Нова демокрация", оттегли заявката си след като лидерът на най-голямата опозиционна сила – лявата коалиция СИРИЗА Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли го обвини в сътрудничество с турските специални служби. Според Ципрас Катранджи често е посещавал консулството на Анкара в град Комотини и заради това е попаднал в списък лица, застрашаващи националната сигурност, съставен от контраразузнавателната служба на Гърция", добави медията.

Бившият кандидат за депутат отрече обвиненията и заяви: Аз посветих цялата си политическа кариера на това мюсюлмани и християни да живеят мирно и свободно в нашата страна.

"В Западна Тракия живеят между 98 000 и 140 000 мюсюлмани, които са между 0,9 и 1,2 процента от населението на страната (малко над 10 милиона души според преброяването от 2021 г.). Половината от тях заявяване, че родният им език е турски, 35% диалект на българския (наричан официално в Гърция помашки), а 14 – ромски, показа справка на novini.bg.

Вотът е насрочен за 25 юни. Заявка за участите в изборите дадоха  26 партии, четири коалиции и двама независими кандидати.

Според проучванията пет формации могат да преминат трипроцентовата  бариера. Това са "Нова Демокрация", СИРИЗА, левоцентиристите ПАСОК, комунистите и крайнодясната партия "Гръцко решение".

Фаворит на избирателите е "Нова демокрация". Партията на Мицотакис получава между 39 и 43 процента от гласовете. Освен това изборите ще се проведат с даване на бонус. Първата политическа сила може да получиш между 20 и 50 места, ако вземе от 25% до 40 на сто от гласовете.

"В случай че Мицотакис получи 40 процента от гласовете, той автоматично ще получи 151 депутати в 300-местния и ще може да сформира еднопартийно правителство", това каза професорът по конституционно право в атинския университет по политически и социални науки "Пантеон" Пенелопе Фундетакис, цитирана от гръцкото издание "Неос Космос".

Проучване показва отново преднина на партията на Мицотакис на предстоящите избори

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1510 0

Свързани новини

Водещи новини