Германия представи първата в историята си стратегия за сигурност на фона на растяща световна нестабилност

  • 14 юни 2023 15:36

  • 390
  • 0
Германия представи първата в историята си стратегия за сигурност на фона на растяща световна нестабилност
© Getty Images

Германското правителство възнамерява да отговори на предизвикателствата на все по-нестабилния световен ред с "политика на интегрирана сигурност", изложена в германската Стратегия за националната сигурност,  която бе представена днес, предаде ДПА.

Това е първата в историята стратегия за националната сигурност на Германия и тя бе представена в момент, когато има напрежение в сферата на сигурността на фона на руската война в Украйна и засилването на геополитическото съперничество между Китай и САЩ.

В предговор към документа, който беше одобрен от германския кабинет днес, канцлерът Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 заявява: "Целта е ясна: да защитим сигурността на нашите граждани и да дадем своя принос за сигурността на Европа".

Целта на стратегията е да се гарантира, че всички средства и инструменти работят заедно и в синхрон, за да се укрепи сигурността на Германия срещу външни заплахи, посочва ДПА. За тази цел трябва да бъдат включени всички съответни области на политиката, както и участниците в тях. Това обхваща широк спектър от теми: от националната отбрана и отбраната на алианса, през защитата на техническата инфраструктура и сигурността на киберпространството и космоса, до сигурността на суровините, енергията и храните.

В плана се споменават и гражданската отбрана и гражданската защита, политиката за развитие, защитата от чуждо влияние и шпионаж, както и справянето с климатичната криза и пандемиите. Той предвижда в него да бъдат включени федералните, провинциалните и местните власти, бизнесът, науката, гражданското общество и гражданите.

Германия не може да замени повредените танкове "Леопард" 2 на Украйна

"Основната задача на германската политика за сигурност е да гарантира, че ще можем да продължим да живеем в условия на мир, свобода и сигурност в нашата страна в сърцето на Европа", пише в информационен материал за стратегията. За тази цел Германия е непоколебимо ангажирана с НАТО и Европейския съюз и ще укрепва Бундесвера, като в продължение на много години инвестира средно 2% от своя БВП в отбрана, се добавя в материала.

В доклада се обръща внимание на растящото съперничество с Китай, предаде Ройтерс.

"Регионалната стабилност и международната сигурност се оказват под все по-силен натиск, а правата на човека не се зачитат", се казва в документа. "Китай умишлено упражнява икономическата си мощ, за да постига политически цели", пише още в материала, разясняващ целите на стратегията.

Въпреки това Китай остава партньор, без който много от глобалните предизвикателства и кризи не могат да бъдат решени, се добавя в документа, отчитащ по-твърдата позиция на Германия по отношение на нововъзникващата суперсила в Азия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
390 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини