Макрон ще обсъди в Париж въпросите за Украйна и НАТО с лидерите на Германия и Полша

  • 12 юни 2023 12:26

  • 345
  • 0
Макрон ще обсъди в Париж въпросите за Украйна и НАТО с лидерите на Германия и Полша
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на посреща днес германския канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 и полския президент Анджей Дуда в Париж, за да обсъдят допълнителната помощ за Украйна и да се подготвят за срещата на върха на НАТО следващия месец, предаде ДПА, като се позова на изявление от Берлин.

Макрон ще се срещне първо с полския президент, а след пристигането на Шолц тримата ще продължат преговорите си, каза в изявление Елисейският дворец.

По въпроса за Украйна преговорите им се очаква да засегнат военната помощ за контранападението на Киев и хуманитарната помощ, особено след разрушаването на язовира "Каховка" в Херсонска област.

Те ще разгледат и гаранциите за сигурност, които могат да бъдат предоставени на Украйна в дългосрочен план, за да се защитят нейният суверенитет и териториална ѝ цялост.

Украйна: Oжесточените боеве продължават след първите успехи на контранастъплението

Киев призова за конкретен напредък по присъединяването към отбранителния съюз по време на срещата на върха на НАТО през юли. Въпреки че основните съюзници изразиха безспокойство, в момента се обсъжда възможността за преобразуване на сегашната Комисия НАТО-Украйна в нов Съвет НАТО-Украйна - съвместен консултативен форум, който да насърчава обсъждането на въпроси на сигурността с Киев.

Тристранните срещи между Германия, Франция и Полша, известни като Ваймарски триъгълник, са започнали през 1991 г. във Ваймар, Германия. Първоначално тяхната цел била Полша и други страни от Източна Европа да настигнат нивото на ЕС и НАТО. Тъй като това се превръща във все по-малък проблем, срещите зачестиха след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Тримата се срещнаха през февруари 2022 г. и отново в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2023 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини