Стотици деца са били експлоатирани чрез детски труд миналата година в Румъния

  • 12 юни 2023 12:09

  • 241
  • 1
Стотици деца са били експлоатирани чрез детски труд миналата година в Румъния
© pixabay

Двеста шейсет и осем деца в Румъния са били принудени да работят през миналата година, в повечето случаи от собствените си родители. Това показва статистика на министерството на семейството по повод Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва днес, съобщава информационният сайт Зиаре, цитирани от БТА.

Световният ден срещу детския труд се отбелязва от 2002 г. с решение на Международната организация на труда в подкрепа на действията на световната общественост за забрана на детския труд. Съгласно доклад, публикуван на 18 май 2022 г. от Международната организация на труда и Фонда на ООН за подпомагане на децата (УНИЦЕФ), над 160 млн. деца в света на възраст от 5 до 17 години са обект на детски труд, като половината от тях упражняват опасни форми на труд.

Eдин милион деца в света работят в мини

Румънският министър на семейството Габриела Фиря представи данни за детския труд в Румъния през миналата година и посочи, че това е „една от най-жестоките реалности на нашето време – деца да бъдат принуждавани от семействата си или от други възрастни да работят, като бъдат бити и унижавани, за да печелят пари“.

„Можете ли да си представите какво означава дете под двегодишна възраст да бъде "експлоатирано чрез труд?", попита Фиря и отбеляза, че миналата година в Румъния е имало 38 подобни случая. Тя представи подробно и останалите цифри за детския труд в Румъния през 2022 г. - били са принудени да работят 54 деца на възраст под 6 години, 48 деца на възраст под 9 години, 70 деца на възраст под 13 години и 58 деца на възраст между 14 и 17 години.

Министърката уточни, че повечето случаи на детски труд са в рамките на семейството. Тя каза, че статистиката показва спад спрямо 2021 г., но изрази опасение, че не всички случаи на детски труд са докладвани и отразени. „Всеки случай на дете, което е експлоатирано, принуждавано, унижавано и изпратено да работи, трябва да бъде сигнал за тревога! Защото не говорим за сухи цифри, а за измъчени души, които остават с травми за цял живот“, коментира Габриела Фиря.

Последвайте канала на

Калина Христова
241 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тенев

2023.06.12 | 12:30

1
По-добре да работят, отколкото да се правят на обратни....

Добави коментар

Водещи новини