Разследването на саботажа на "Северен поток" проучва доказателства, свързани с Полша

  • 10 юни 2023 10:49

  • 7601
  • 4
Разследването на саботажа на "Северен поток" проучва доказателства, свързани с Полша
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германски следователи проучват доказателства, които сочат, че екип за саботаж е използвал Полша като оперативна база, за да повреди тръбопроводите на "Северен поток" в Балтийско море през септември, съобщи Ройтерс. Информацията е на в. "Уолстрийт джърнъл".

Германските следователи са възстановили напълно двуседмичното пътуване на "Андромеда" - 15-метрова бяла развлекателна яхта, за която се подозира, че е участвала в саботажа на тръбопроводите, доставяли руски газ за Европа. Те са установили, че яхтата се е отклонила от целта си и е навлязла в полски води, пише вестникът, като се позовава на данни от радио и навигационното оборудване на "Андромеда", сателитни и мобилни телефони, акаунти в джимейл "и ДНК проби, оставени на борда, които Германия се е опитала да съпостави с поне един украински войник".

Засега няма коментари от германската федералната полиция и канцеларията на полския премиер, пише БТА.

Обиски в Германия заради взривовете на "Северен поток" 1 и 2

Тази седмица в. "Вашингтон пост" съобщи, че САЩ са научили за украинския план за атака срещу газопроводите три месеца преди те да бъдат повредени от подводните експлозии. В сряда украинският президент Володимир Зеленски заяви пред германски медии, че неговата страна не е нападала газопроводите "Северен поток".

Саботажът беше извършен в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете държави заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Следователите стигнаха до заключението, че взривното вещество, използвано при операцията, е октоген - безцветен експлозив, подходящ за разрушаване на подводна инфраструктура, според в. "Уолстрийт джърнъл".

През март германски медии установиха, че е възможно в нападението да е участвала яхта от базирана в Полша компания, собственост на украински граждани.

Американският вестник съобщава, че запознати с пътуването на "Андромеда" са посочили, че саботьорският екип е поставил дълбоководни експлозиви на "Северен поток 1", преди да насочи своя кораб "Бавария 50" към Полша. Андромеда, която преди дни е била наета от германска компания, базирана в близост до мястото, където тръбопроводите излизат на сушата, е отплавала обратно на север, което според разследващите е опит да завърши задачата си и да постави мини на Северен поток 2, пише "Уолстрийт джърнъл".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
7601 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Майтапчи Йово

2023.06.11 | 16:32

4
Ама, как така бре, евроГейски тулупи.. нали само дядя Володя имаше полза от взривяването на газопропроводите?!? Или "истината" е като онази за... ОМП на бай Саддам, след която петролните полета на Ирак изведнъж станаха... демократични, тоест американски:)))?!?
Краварете

2023.06.10 | 18:14

3
Краварете стига сте въртели всеки месец тая статия и първо Холандци ли не бяха ,украинци ли ,сега Полша, гледайте си работата западни утайки лъжите ви не вървят САЩ СА В ОСНОВАТА НЕ САМО НА СЕВЕРЕН ПОТОК,А И НА ВОЙНАТА!
Dan

2023.06.10 | 13:00

2
To se znae ce e ukraina iskame spravedlivost da se osadjat tova e teror

2023.06.10 | 12:23

1
хахаха, запада и доказателства, ахахахаха

Добави коментар

Водещи новини