Учители в Германия искат премахване на часовете по английски

  • 10 юни 2023 07:42

  • 3321
  • 3
Учители в Германия искат премахване на часовете по английски
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА.

„Смятаме, че те са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане”, добави Майдингер.

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че Германия бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс, пише БТА.

„В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл”, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90% от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски”, уточни той.

Часовете по английски, каза председателят, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.

Росица Валентинова
3321 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ

2023.06.10 | 10:47

3
щото е пълно с мангаля там, брат. 1/4 не можели да четат, 1/2 са негерманци 1-во и 2-ро поколение.
Емѝ...

2023.06.10 | 08:33

2
дъртата бабичка беше дружка на путин и тиквака, не е случайно, че след нея остана кенеф.

2023.06.10 | 08:30

1
Дъртата бабичка ви ги докара тия маймуни,оправяйте се сега...

Добави коментар

Водещи новини