В ЕС се водят 230 разследвания за нарушаване на санкциите срещу Русия

  • 10 юни 2023 06:48

  • 415
  • 2
В ЕС се водят 230 разследвания за нарушаване на санкциите срещу Русия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В ЕС се водят 230 разследвания за нарушения на европейските санкции, наложени на Русия заради военното нападение срещу Украйна. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след заседанието на Съвета на ЕС, на което бяха обсъдени стъпки срещу опитите за заобикаляне на въведените мерки срещу Русия.

Той добави, че от началото на войната в ЕС са били запорирани 24,3 млрд. евро, собственост на включените в санкционните списъци. По неговите думи продължава обсъждането как около 200 милиарда евро на Руската централна банка в ЕС да бъдат използвани, за да се получи печалба и тя да бъде насочена в полза на Украйна.

Рейндерс съобщи, че европейските министри на правосъдието са постигнали съгласие за общ подход при прилагането на наложените санкции. Обявяването на нарушаването на санкциите за "европейско престъпление" ще означава, че подобни действия и опитите за заобикалянето на санкциите ще бъдат наказвани по сходен начин в ЕС, поясни той. Това ще позволи да се отнема запорирано имущество при извършването на такова престъпление, посочи еврокомисарят. Рейндерс изрази очакване тези законови промени да бъдат в сила от следващата година и отбеляза, че преговорите с Европейския парламент по този въпрос още не са започнали, пише БТА.

САЩ санкциионира седем лица, свързани с кампанията на Русия за дестабилизиране на Молдова

Еврокомисарят съобщи, че е предложил на украинската прокуратура ЕС да помогне в разследването на случая с Каховската ВЕЦ. Той допълни, че ЕС ще съдейства за разследване на този въпрос и от Международния наказателен съд.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
415 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.10 | 07:52

1
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
Емѝ...

2023.06.10 | 08:22

2
Ще духам безплатно на всеки ,който е против РУСКОТО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

Добави коментар

Водещи новини