Парламентарните избори в Словакия ще бъдат на 30 септември

  • 10 юни 2023 06:27

  • 178
  • 1
Парламентарните избори в Словакия ще бъдат на 30 септември
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Председателят на словашкия парламент Борис Колар утвърди окончално 30 септември като датата за предсрочните парламентарни избори в Словакия. Това се казва в съобщение на интернет страницата на законодателния орган, цитирано от ДПА.

Словашката опозиция настояваше за по-ранна дата на вота, защото Словакия, която граничи с Украйна, е без редовно правителство от месеци.

От 15 май управлението е в ръцете на служебен кабинет от технократи, назначен от президента Зузана Чапутова, с премиер безпартийния финансист Людовит Одор.

Назначаването на временното правителство беше предшествено от няколкомесечна вътрешнополитическа криза.

Поради продължителни политически боричкания управляващата консервативно-популистка коалиция на бившия премиер Едуард Хегер не беше в състояние да се обедини около конкретни мерки за борба с растящата бедност и инфлацията, която е една от най-високите в еврозоната.

Въпреки че кабинетът загуби вот на недоверие в парламента през декември, той успя да отложи отиването на нови избори и да остане на власт като службен до май.

Според социологическите проучвания партиите от бившата управляваща коалиция ще претърпят тежка загуба. Хегер и партията му, „Демократите“, вероятно дори няма да влязат в парламента.

Той наскоро заяви, че лошото представяне на политическата му сила в изследванията на общественото мнение се дължи на „руската дезинформация“.

Опозиционният лидер Роберт Фицо, чиято партия „Смер - социална демокрация“ води в проучванията обвини Хегер и привържениците му в очерняне на опозицията пред Брюксел.

Партията на Хегер твърди, че при победа на опозицията Словакия ще бъде заплашена от излизане от НАТО, пише БТА.

Над 40 политически сили и отделни кандидати са подали документи за участие в парламентарните избори в Гърция

В действителност Фицо е за членството в алианса, но иска да предоставя повече хуманитарна, а не военна помощ на Украйна.

Росица Валентинова
178 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.10 | 08:36

1
Беднотията в Европа е характерна за държави, в които управляват близки до путин полудиктатори.

Добави коментар

Водещи новини