Орбан смята за неприемливо споразумението на ЕС по отношение на мигрантите

  • 09 юни 2023 12:46

  • 557
  • 0
Орбан смята за неприемливо споразумението на ЕС по отношение на мигрантите
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, определи като неприемливо споразумението за реформа в миграционата политика на ЕС, договорено вчера от европейските министри на вътрешните работи след тежки преговори, предаде Франс прес.

"Брюксел злоупотребява с властта си. Искат да "преразпределят" мигрантите в Унгария насила. Това е неприемливо", написа Орбан в публикация във "Фейсбук".

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при приема на бежанците. Те ще бъдат задължени да приемат определен брой от мигрантите, пристигащи в страна от Европейския съюз, която е подложена на миграционен натиск, или ако не го направят, да предоставят финансова помощ. 

Предвидената компенсация е около 20 000 евро за всеки кандидат за убежище, който не е преразпределен.

Според шведското ротационно председателство на Съвета на ЕС, което ръководеше преговорите, Полша и Унгария са гласували против предложенията, а България, Малта, Литва и Словакия - с "въздържал се".

Заместник-министърът на вътрешните работи на Унгария Бенце Ретвари разкритикува "задължителната система" за солидарност, която означава, че "страните членки вече няма да имат думата що се отнася до това кой ще остане (на тяхна територия)".

Виктор Орбан сравни проекта за обединение на ЕС със стремежа на Адолф Хитлер към световна доминация

"Това е "непропорционална тежест" за Унгария, каза той и разкритикува "липсата на средства от ЕС" за финансиране на разходите за защита на границите.

Последвайте канала на

Калина Христова
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини