След "Катаргейт" нов орган ще следи за етичните стандарти в евроинституциите

  • 08 юни 2023 16:06

  • 277
  • 1
След "Катаргейт" нов орган ще следи за етичните стандарти в евроинституциите
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Брюксел представи днес своя проект за нов орган, натоварен да установи етични стандарти за европейските институции - стъпка, която беше обещана още преди скандала "Катаргейт" и сметната за недостатъчна от експерти и евродепутати, съобщи Франс прес.

Председателката на еврокомисията Урсула фон дер Лайен вече обеща да създаде такава структура преди началото на мандата си през 2019 г. Проектът беше отложен, но получи нов тласък след корупционния скандал, който разтърси Европейския парламент през декември миналата година. Органът "трябва да бъде създаден преди европейските избори през юни 2024 г.", за да се укрепи доверието на гласоподавателите с прости и разбираеми правила, наложени на длъжностните лица, подчерта във вторник заместник-председателката на Комисията Вера Йоурова, която отговаря за ценностите и прозрачността, на конференция с омбудсмана на ЕС.

Според проучване на Евробарометър, публикувано във вторник, само 35% от европейците са доволни от борбата с корупцията в ЕС, отбелязва АФП.

Белгийски евродепутат задържан по разследването "Катаргейт"

Предложената структура ще отговаря за изготвянето на общи етични правила в редица области: декларации за имущество и интереси, дейности по време на мандата и след него, подаръци, покани и пътувания, почести, срещи с лобисти и др. Тези стандарти ще се прилагат за политическите ръководители на деветте институции на ЕС. Те ще обхващат всички еврокомисари (но не и чиновниците, които вече се подчиняват на общ набор от правила), евродепутатите (но не и парламентарните им сътрудници), както и председателя на Европейския съвет и министрите на страната, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.08 | 16:52

1
най-добре е да си платим на Вагнер и да ни освободят братушките от тези продажни политици!

Добави коментар

Водещи новини