ЕК: България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП

  • 08 юни 2023 15:14

  • 278
  • 4
ЕК: България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

България има най-големи разходи в ЕС за съдилищата като дял от БВП, сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

За 2019-2021 г. тези разходи са се равнявали на около 0,7 на сто от БВП. Нашата страна бележи също едни от най-високите заплати на върховните съдии и висшите прокурори спрямо средното заплащане у нас. България е на четвърто място в ЕС по брой на съдиите и на девето място по брой на адвокатите спрямо броя на населението.

ЕСПЧ присъди обезщетения по дела срещу България, водени от Сакскобургготски и Местан

У нас се наблюдава сравнително слабо приложение на цифровите технологии в работата на съда и прокуратурата, като по-лоши резултати показват само Малта, Белгия, Гърция, Чехия и Кипър, показват данните, предаде БТА.

Допитване, извършено сред гражданите, показва, че само три процента определят независимостта на българския съд като "много добра", за 28 на сто тя е "добра", за 31 на сто - "лоша", а за 27 на сто - "много лоша". Допитването сред дружествата сочи, че пет на сто оценяват независимостта на българския съд като "много добра", 27 на сто я определят като "достатъчно добра", 33 на сто - като "лоша", а 14 на сто - като "много лоша".

Девет на сто от инвеститорите имат много високо доверие в съда и законността в България, 34 на сто - "добро" доверие, също 34 на сто изразяват недоверие, а 19 на сто - "пълно недоверие". Над половината от представителите на деловите среди посочват като основни причини за недоверието си политическо и друго външно влияние над системата.

Калина Христова
278 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Боби Михайлов-Младост Сф.

2023.06.19 | 13:29

4
Да се надяваме, че с промените и предтруктурирането наьсъдебната система, ще заложат нофмативи за разходи от Брутният продукт, както какви са на първите три държави. Най чного разходи а нулеви резултати. Догога. Трябва новият министър да оптимизира и приведе персонала както са при водещите стеани. Да се намали приема. Много са юристите. Без резултати а само искат пари.

2023.06.08 | 15:56

2
И най-висок стандарт на живот на 'работещите' в нея. Всеки има по няколко лъскави коли и смешно скъпи имоти. Какво странно съвпадение? Но поне сме на последно място по осъдени.

2023.06.08 | 20:43

3
Понеже сме добри хора...
Емѝ...

2023.06.08 | 15:25

1
мъдистратите нищо не правят даром, както знаете от каскета и неговия слугинаж. но щом ги търпите, ще ви дерат.

Добави коментар

Водещи новини