Шефът на Федералната мрежова агенция на Германия очаква газохранилищата да се напълнят изцяло до края на лятото

  • 08 юни 2023 14:05

  • 293
  • 0
Шефът на Федералната мрежова агенция на Германия очаква газохранилищата да се напълнят изцяло до края на лятото
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Федералната мрежова агенция на Германия Клаус Мюлер предполага, че газовите хранилища ще бъдат изцяло пълни само след няколко месеца. "Ако всичко върви добре, ще имаме пълни газохранилища до края на лятото", каза Мюлер пред издания на медийната група "Функе", цитиран от сп. "Шпигел". Той подчерта обаче, че енергийната криза все още не е приключила.

"В случай, че следващата зима в Европа е студена, ще се радваме, ако отново сме взели добри предпазни мерки. А и трябва да покажем солидарност с нашите европейски съседи", предупреди Мюлер.

Той призова потребителите на газ също да започнат да се подготвят за зимата отсега. "Трябва да използвате лятото, за да "зазимите" къщата или апартамента". По думите му потреблението на енергия ще се спести, ако на къщите им бъдат направени изолации, инсталации на нови отоплителни системи. Това се отнася както за собствениците, така и за наемателите им.

Изненадващо! Поръчките за индустриални и промишлени стоки в Германия се понижиха

Проверка на БТА в специализираната платформа KYOS European Gas Analytics сочи, че към 7 юни подземните газохранилища в Германия са пълни на 76,2 на сто при средно за Европа 70,7 процента. Най-запълнени са хранилищата в Испания - 95,8 процента и Швеция - 95,3 процента, а най-малко газ има в хранилищата в Латвия - 52,9 на сто. В България те са запълнени на 85,6 процента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
293 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини