Положението в Запорожката АЕЦ след взривяването на язовирната стена е под контрол

  • 06 юни 2023 10:33

  • 1756
  • 1
Положението в Запорожката АЕЦ след взривяването на язовирната стена е под контрол
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Разрушаването на язовира "Нова Каховка" от руските сили в Южна Украйна представлява опасност, но ситуацията в съоръжението в под контрол, заяви днес украинският ядрен оператор, цитиран от Ройтерс.

"Водата от язовир "Нова Каховка" е необходима на централата, за да получава мощност за кондензаторите на турбините и системите за безопасност на АЕЦ", се казва в изявление на "Енергоатом" в Телеграм.

"В момента водоемът за охлаждане е пълен: към 8:00 ч. сутринта нивото на водата е 16,6 метра, което е достатъчно за централата", съобщи още "Енергоатом". Операторът допълни, че ситуацията е под контрол и украинският персонал следи всички показатели, пише БТА.

Руската енергийна компания също "Росатом" също потвърди, че няма риск за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, съобщи държавната руска агенция РИА Новости.

Международната агенция за атомна енергия, цитирана от ТАСС, също заяви, че няма опасност за атомната централа.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за взривяването на стената и в момента се извършват евакуации по поречието на река Днепър.

Украинската армия каза, че Русия е взривила стената на язовира "Нова Каховка" в Херсон, но представител на Москва в града отрече твърдението.

Украинският президент Володимир Зеленски свика извънредна среща на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, на която да бъде разгледана ситуацията.

"Руски терористи. Разрушаването на водноелектрическата централа "Каховка" само потвърждава на целия свят, че те трябва да бъдат изгонени от всяко кътче украинска земя", написа Зеленски в Туитър.

Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви, че до пет часа водата ще достигне критични нива.

"Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и количеството на водата, както и районите, които биха могли да се наводнят", каза Прокудин. Освободената от Украйна регионална столица Херсон също може да е в опасност.

Руските окупационни сили заявиха, че щетите по язовирната стена са нанесени при украински обстрел.

"Водата се покачи", каза назначеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев, цитиран от държавните руски медии.

Той заяви, че към този момент не е необходимо гражданите в контролираните от Русия райони да бъдат евакуирани. 

Твърденията и на двете страни за момента не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1756 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.06.06 | 11:15

1
руснята видя, че губи и подкара тактиката на изгорената земя.

Добави коментар

Водещи новини