Ръководителят на МААЕ призова Иран да изпълни всичките си ядрени ангажименти

  • 05 юни 2023 20:25

  • 339
  • 0
Ръководителят на МААЕ призова Иран да изпълни всичките си ядрени ангажименти
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Иран досега не е изпълнил в достатъчна степен своите ангажименти за по-голяма прозрачност по отношение на ядрената си програма, заяви днес във Виена ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През март Гроси и ръководството в Техеран постигнаха споразумение за засилване на наблюдението на ядрените съоръжения, както и на разследванията на досега секретни ядрени обекти в Иран.

Оттогава е била изпълнена само "малка част от това, което бяхме предвидили", заяви Гроси по време на среща на управителния съвет на МААЕ днес. Ръководителят на атомната агенция призна, че са били монтирани известен брой камери и устройства за наблюдение. "Беше постигнат известен напредък, но не толкова, колкото се надявах", добави той. "Това, което трябва да се случи сега, е един устойчив и непрекъснат процес, който да доведе до изпълнение на всички ангажименти без повече забавяния", заяви ръководителят на МААЕ.

Гроси отново посочи, че, в противоречие на ядреното споразумение от 2015 г., Иран вече е натрупал доста над 100 килограма обогатен уран с висока степен на чистота до 60%.

Мисия на МААЕ ще посети Иран

Според експерти 50 килограма са достатъчни, за да бъде създадено ядрено оръжие, ако уранът бъде обогатен още малко.

Техеран вече от няколко години пренебрегва поетия с ядрената сделка от 2015 г. свой ангажимент да ограничава ядрената си програма, след като през 2018 г., по време на мандата на Доналд Тръмп, правителството на САЩ едностранно реши да се изтегли от споразумението.

Иран многократно е подчертавал, че развива ядрената си програма единствено с граждански цели и отхвърля опасенията, че се опитва да създаде ядрени оръжия.

Константин Тодоров
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини