Белгия осъжда използването на нейни оръжия в Русия

  • 05 юни 2023 19:46

  • 4142
  • 0
Белгия осъжда използването на нейни оръжия в Русия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Белгия ще бъде много недоволна, ако се окаже, че оръжията, които е доставила на Украйна, наистина са били използвани на руска територия, предава белгийската новинарска агенция Белга. Преди това обаче трябва да се установи със сигурност, че оръжията са били предадени на бунтовници в Русия, каза белгийският министър-председател Александер де Кро по „Радио 1“ на обществената радиотелевизионна компания Ве Ер Те, предаде БТА.

Руски бунтовници, които се борят срещу Кремъл в граничния регион с Украйна, използват, наред с друго оръжие, и такова, което Украйна е получила от Белгия, съобщи „Вашингтон пост“ миналия уикенд. Съобщава се, че бунтовниците са навлезли в района с украинска помощ и са окупирали част от руската територия.

Де Кро "ще се отнесе много сериозно", ако дарените оръжия наистина са били разположени в Русия, каза той по фламандския новинарски канал „Радио 1“. Това би било в разрез с условията, определени при доставките на оръжия. "Контролираме спазването на тези правила много стриктно", каза той.

Белгия ще провери данни, че оръжие, доставено за отбраната на Украйна, е използвано в Русия

Белгийският ремиер все още не иска да предвижда възможните последствия, без първо да е сигурен. Белгия иска от Украйна обяснение, съобщиха по-рано белгийските медии. Именно този риск е "една от причините, поради които европейските държави са предпазливи при доставките на оръжия", каза де Кро.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини