НАТО предупреди да се избягват нови зависимости при извършването на енергийния преход

  • 05 юни 2023 18:36

  • 492
  • 1
НАТО предупреди да се избягват нови зависимости при извършването на енергийния преход
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

При извършването на енергийния преход има опасност от развитието на нови зависимости, предупреди днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с младежи, посветен на бъдещите предизвикателства пред алианса, предаде БТА.

Той поясни, че засега например някои съставни части за панели и генератори за производство на ток от слънчево греене и вятър се осигуряват главно от Китай. Столтенберг отбеляза необходимостта силите на пакта да имат постоянно техническо превъзходство и да бъдат оборудвани според най-новите технически постижения.

Почти 800 млн. евро помощи дава гръцкото правителство за енергийно обновяване

Дори и да не мислихме за природата, преминаването към нови технологии е част от цялостната технологична революция, посочи той. По неговите думи държавите от НАТО първоначално не са били единодушни в оценката дали е необходимо алиансът да се насочи към използването на възобновяема енергия. Столтенберг уточни, че миналата година НАТО удвърди план за намаляване на замърсяването и за развитие на чисти технологии за въоръжените си сили.

Константин Тодоров
492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хаха

2023.06.05 | 19:25

1
И с какво право нато се меси в енергийната политика на България ясно се вижда че иска да се наложат и управляват тези натовските идиоти

Добави коментар

Водещи новини