Почти 800 млн. евро помощи дава гръцкото правителство за енергийно обновяване

  • 05 юни 2023 17:26

  • 395
  • 0
Почти 800 млн. евро помощи дава гръцкото правителство за енергийно обновяване
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Гърция към момента се изпълняват четири програми за енергийна модернизация чрез обновяване на оборудването в жилищни и бизнес сгради. Техният общ бюджет е с приблизителна стойност 800 млн. евро, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА. 

Става въпрос за програмите „Спестявам 2023“, „Спестявам – реновирам“ за млади хора, „Рециклирам – сменям бойлер“ и „Фотоволтаици на покрива“. Подадените досега заявления за участие в тях показват голям интерес от гръцките граждани, посочва агенцията.

Програмата „Спестявам 2023“ с бюджет от 300 млн. евро е проект за субсидиране на енергийното обновяване на жилищата. Това е най-старият подобен проект на гръцката държава, обявяван под различни форми от 2009 г. насам. Неговата цел е да се справи с енергийната бедност, като се предоставят помощи за различни енергоспестяващи интервенции в домовете на хората. Поради това 60 млн. евро от общият му бюджет са предназначени за уязвими домакинства.

Програмата „Спестявам – реновирам“ дава възможност на 20 000 млади хора на възраст между 18 и 39 години да повишат енергийната ефективност в домовете си и да ги ремонтират. От бюджета ѝ 200 млн. евро са за модернизиране на енергийни източници, а други 100 млн. евро са за ремонтна дейност. 

Инфлацията в Гърция спадна до 11,2% през април

Чрез програмата „Рециклирам – сменям бойлер“ 120 хиляди гръцки домакинства ще получат субсидия за подмяна на стари неикономични електрически бойлери с нови соларни бойлери. Очаква се по този начин емисиите на въглероден диоксид да намалеят с поне 200 хил. тона годишно. Освен това се предполага, че потреблението на електроенергия за използване на топла вода ще намалее с близо 65 процента.

Програмата „Фотоволтаици на покрива“ е с бюджет на 238 млн. евро и е предназначена за лица, които имат подписан договор с оператора на гръцката електроразпределителна мрежа, като например земеделци. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини