Стачките във Франция са източник на затруднения за авиокомпаниите

  • 05 юни 2023 17:07

  • 361
  • 0
Стачките във Франция са източник на затруднения за авиокомпаниите
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Стачките на въздушния контрол срещу пенсионната реформа във Франция пречат значително на авиокомпаниите, принудени да заобиколят страната. Това обяви днес Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), цитирана от АФП, в навечерието на нов ден на стачна мобилизация.

Тези стачки "са почти всекидневни" и "нарушават въздушния трафик" не само във Франция, но и по цял свят, тъй като принуждават авиокомпаниите да минават през други страни, за да избегнат френското въздушно пространство, заяви генералният директор на ИАТА Уили Уолш.

"Това предизвиква крайно изтощение сред авиокомпаниите", добави той по време на пресконференция в Истанбул в рамките на Генералната асамблея на организацията.

Генералната дирекция на френската гражданска авиация прогнозира, че въздушният трафик отново ще бъде нарушен утре (6 юни) заради участието на авиодиспечерите в 14-ия ден на мобилизация срещу пенсионната реформа.

Администрацията е поискала от авиокомпаниите да анулират една трета от полетите на парижкото летище "Орли", както и всеки пети полет от или до летищата в Лион, Марсилия, Ница, Тулуза, Бордо и Нант.

Превантивните анулирания трябва да съответстват на трафика и на броя на авиодиспечерите, които са на разположение, за да се избегнат анулирани полети, без пътниците да са уведомени. 

Тези прекъсвания на работа по призива на синдикатите, мобилизирани срещу пенсионната реформа, обявена в средата на април, ще засегнат и някои центрове за въздушна навигация, които направляват самолетите, летящи над територията на страната. 

Във Франция се очаква отмяната и забавянето на полети поради стачки на редица летища

Отчитайки географското положение на Франция, тези стачки имат въздействие върху целия европейски въздушен трафик, което изправя на нокти много чуждестранни превозвачи, принудени да анулират или да забавят полетите.

Шефът на "Райънеър" (Ryanair) Майкъл О‘Лиъри депозира петиция с искане Европейският съюз да защити полетите над френска територия в случай на стачка. Текстът е получил в подкрепа над 1,1 милиона подписа.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването "Евроконтрол" (Eurocontrol) оцени, че стачките от март и началото на април са засегнали 10 милиона пътници, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
361 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини