Съдят петима гръцки офицери за каналджийство

  • 05 юни 2023 07:46

  • 384
  • 0
Съдят петима гръцки офицери за каналджийство
©
Слушай новината Слушай новината

Петима полицейски служители, обвинени в сътрудничество с трафиканти на хора, за да улеснят влизането на най-малко 100 мигранти в Гърция, са задържани в ареста в очакване на съдебен процес. Това уточни "Та Неа".

Петимата служители са дали показания пред съдия-следовател от събота сутринта в граничния град Орестиада, в североизточна Гърция.

Агенти от отдела за вътрешни работи на гръцката полиция са наблюдавали петимата офицери, които служат в специално подразделение за охрана на границата, от октомври 2022 г.

Арестуваха гръцки граничари за участие в мрежа за трафик на мигранти

Те са подслушвали и телефонните им разговори, чиито стенограми наброяват над 2000 страници. Служителите са предизвикали подозрения, като са се съгласили доброволно да патрулират заедно в определени часове.

Властите твърдят, че офицерите са улеснили най-малко 12 преминавания на границата, като са си сътрудничили с четирима трафиканти с неустановена националност, които са действали от Турция.

Властите твърдят, че обвинените служители са вземали дял от парите, които трафикантите са получавали от мигрантите, за да ги преведат през границата. Когато служителите са арестувани миналия понеделник в граничния град Дидимотейхо, полицията конфискува около 26 000 евро в брой и близо 60 мобилни телефона.

Почти цялата сухопътна граница между Гърция и Турция минава по река Еврос (Марица). Река Еврос е ключов пропускателен пункт към Гърция за хора, които търсят по-добър живот в Европейския съюз.

Гърция е изградила висока ограда по голяма част от границата, за да предотврати преминаването на мигранти, и планира да я разшири допълнително.

Последвайте канала на

Калина Христова
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини