Кириакос Мицотакис изрази недоволство от турска намеса в изборите в гръцката префектура Родопи

  • 03 юни 2023 15:56

  • 1255
  • 2
Кириакос Мицотакис изрази недоволство от турска намеса в изборите в гръцката префектура Родопи
© Getty (архив)

Бившият гръцки премиер и лидер на Нова демокрация Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. изрази недоволство от намеса на турското консулство в Комотини в полза на кандидата за депутат от опозиционната СИРИЗА Ферхат Озгюр, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.


Според Мицотакис: В префектура Родопи имаше открита намеса на турското консулство в полза на определен кандидат. И това е проблем.

„Не може една чужда страна да се намесва открито в полза на конкретни кандидати, които се обръщат към турското консулство, а не към гръцкия конституционен правов ред. Това е въпрос, който трябва да занимае преди всичко партията, която го е избрала, защото става съучастник в намесата на друга държава във вътрешните работи на Гърция. И внимание: Не говоря за всички депутати от мюсюлманското малцинство, нито за цялото мюсюлманско малцинство. Аз даже съм подкрепял религиозното малцинство по стъпките на Константинос Мицотакис (баща на Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. и премиер в началото на 90-те години - б.ред.),  който направи реалност равенството пред закона и политическото равенство“, казва Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г..

„Гръцките мюсюлмани трябва да усещат, че имат същите възможности, които имат съгражданите им християни и ние правим каквото е необходимо за това. Някои обаче искат да ги използват за лост, за да създават проблеми за Гърция. Затова и някои партии трябваше да са по-внимателни в избора си“, казва бившият гръцки премиер.

От своя страна говорителят на Нова демокрация Акис Скерцос заяви, че „изборът на кандидати, които възприемат най-крайната турска пропаганда, открито говорят за турско, а не за мюсюлманско малцинство в Тракия и се подкрепят явно от турското консулство – както и г-н Зейбек, който беше избран в Ксанти, предизвиква сериозни въпроси за критериите, по които СИРИЗА служи на общата външна политика и отбрана спрямо турския ревизионизъм“.

Родопи беше единствената префектура в Гърция, където СИРИЗА зае първото място на парламентарните избори в Гърция на 21 май.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1255 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
МЕЧО

2023.06.03 | 17:43

2
ПУТАКИС ПРИ НАС ОТ МНОГО ГОДИНИ Е ТАКА
Емѝ...

2023.06.03 | 17:32

1
Знаете,а и не крия че съм хомосексуалист и лгбт активист! Затова всеки, който се гаври със мен ще пострада жестоко! Зад гърба ми са Българския Хелзинки Комитет и американското правителство!!!

Добави коментар

Водещи новини