Блинкън: САЩ работят с Украйна и други съюзници за справедлив и траен мир

  • 02 юни 2023 14:50

  • 545
  • 9
Блинкън: САЩ работят с Украйна и други съюзници за справедлив и траен мир
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон работи с Украйна и други съюзници за постигане на консенсус около основните елементи на "справедлив и траен мир", който да сложи край на войната с Русия, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 11837

Вашингтон ще насърчава и инициативите на други държави за прекратяване на конфликта, стига те да спазват Устава на ООН и суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна. "Ще подкрепим усилия - на Бразилия, Китай или която и да било друга държава, ако те помогнат за намиране на път към справедлив и траен мир", подчерта държавният секретар на САЩ в речта си.

Америка обаче ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна, тъй като способността на Киев да възпира и да се защитава срещу всякаква бъдеща агресия е предпоставка за смислена дипломация, подчерта Блинкън. Агресията на Путин срещу Украйна е стратегически провал, довел до трайно отслабване на руското влияние, подчерта първият американски дипломат. "Ако разгледаме дългосрочните стратегически цели и задачи на президента Путин, няма съмнение, че днес Русия е в много по-лошо положение, отколкото преди инвазията", добави той.

Евентуално прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия обаче само ще консолидира контрола на руския президент Владимир Путин и ще му позволи да нападне отново, подчерта държавният секретар на САЩ.

В речта си във Финландия, най-новия член на алианса на НАТО, Блинкън заяви, че САЩ ще помогнат за изграждането на "украинска армия на бъдещето". Това означава "модерни военновъздушни сили, интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана, модерни танкове и бронирани машини, национален капацитет за производство на боеприпаси, както и обучение и подкрепа за поддържане на силите и оборудването в бойна готовност".

Антъни Блинкън: НАТО трябва да укрепи Украйна, за да възпре бъдещи атаки

Тази седмица висшият американски дипломат е на посещение във Финландия, Норвегия и Швеция. Северноевропейският регион придобива все по-голямо стратегическо значение, след като досега необвързана Финландия се присъедини към НАТО, а Швеция се стреми към същото, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Блинкън подчерта също, че след руското нашествие в Украйна САЩ са започнали да отделят повече внимание на заплахата от Китай. Конфликтът в Източна Европа не е отклонил вниманието на Вашингтон от засилващата се конкуренция с Пекин, увери държавният секретар.

"Подкрепата ни за Украйна не отслаби способността ни да отговорим на потенциална заплаха, идваща от Китай или другаде - тя я засили", заяви Блинкън в речта си във финландската столица.

Константин Тодоров
545 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2023.06.02 | 23:11

8
СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА ПУТИНУ !

2023.06.02 | 23:21

9
Нашето място е с братска Русия.

2023.06.02 | 20:25

7
Нагъл лъжец !

2023.06.02 | 18:07

4
Слава на велика и непобедима Русия!

2023.06.02 | 20:02

6
слава на Путин!

2023.06.02 | 19:50

5
Подпалихме войната, а сега се борите за мир. Лъжци и манипулатори.
Моко

2023.06.02 | 16:05

3
В Авганистан ги видяхме как работят, важното е да се вържеш с по-здраво въже за самолета..
фащ

2023.06.02 | 15:55

2
фащ и мир. мир за тях означава всички да са им васали и да ги доят като крепостни селяни. иначе сеят войни по целия свят
Бльонкин

2023.06.02 | 15:53

1
Работим за мир като наливаме оръжие във войната! Гасим пожар с бензин! Зелендрака: Так точно! Слава кокаине!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини