ЕП одобри план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна

  • 01 юни 2023 16:34

  • 576
  • 7
ЕП одобри план за осигуряване на повече боеприпаси за Украйна
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

В четвъртък Европарламентът (ЕП) подкрепи проектозакон за увеличаване на европейското производство на боеприпаси и ракети.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Законодателният акт в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP) има за цел да ускори доставката на боеприпаси и ракети за Украйна и да помогне на държавите членки да попълнят арсеналите си. Чрез въвеждането на целенасочени мерки, включително финансиране в размер на 500 млн. евро, ASAP цели да увеличи производствения капацитет на ЕС, за да се справи с настоящия недостиг на отбранителни продукти, по-специално боеприпаси за наземни и артилерийски цели, ракети и техните компоненти.

Европейската комисия ще идентифицира, картографира и непрекъснато ще следи наличността на тези отбранителни продукти, техните компоненти и съответните суровини. С предложението се установяват механизми, принципи и временни правила за осигуряване на навременна и трайна наличност на тези отбранителни продукти за техните купувачи в рамките на Европейския съюз.

Ефективността на този регламент ще бъде оценена до средата на 2024 г., като се вземе предвид развитието на обстановката в областта на сигурността. Въз основа на резултатите може да се обмисли разширяване на обхвата на тези мерки и отпускане на допълнителен бюджет. Европейската комисия внесе законодателния акт за ASAP на 3 май 2023 г., а през същия месец членовете на ЕП се съгласиха да задействатнеотложната процедура на Парламента, за да ускорят одобрението на законопроекта. 

САЩ обявиха нова помощ за Украйна в размер на 300 млн. долара

Ръководителят на преговорния екип на ЕП Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) заяви: "Днешното решение бележи значителна крачка напред за сигурността и отбраната на нашия Съюз, и по-специално в твърдата ни подкрепа за Украйна в лицето на продължаващата руска агресия. То ще повиши капацитета ни да реагираме на предизвикателствата в сферата на сигурността. Това е победа за Европа и за нашата колективна сигурност. Сега Парламентът е готов да преговаря със Съвета и се надяваме да постигнем съгласие възможно най-скоро“.

Законодателството беше прието с 446 гласа "за", 67 гласа "против" и 112 гласа "въздържал се". Членовете на ЕП следва да започнат преговори със Съвета с цел постигане на политическо споразумение, което евродепутатите ще гласуват на пленарно заседание през юли. Успоредно с това, евродепутатите работят по Акта за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA), за да подкрепят сътрудничеството между държавите членки във фазата на обществените поръчки в областта на отбраната с цел запълване на най-спешните и критични пропуски, съобщиха от пресслужбата на ЕП в София.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
576 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Ukraina55

2023.06.02 | 09:12

7
Руските педали и травестити ще бъдат избити до крак а украинците ще си върнат Крим от жалките руски лайна и травестити руски ха ха ха.Жалката Русия от педали и травестити ще горят от украинските ракети ха ха ха.
Ukraina55

2023.06.02 | 09:04

6
Още повече оръжия за украинците още повече руски лайна със пръснати мозъци по земята ха ха ха.Русия бива смачквана от украинските лъвове които здраво избиват руски жалки лайна ха ха ха.Русия е кенеф за лайна ха ха ха.
Емѝ...

2023.06.02 | 05:46

5
Меки китки, затварайте плювалниците. Копейкинците и зелените чорапи сте педерастите у таа държава.
Анадолските манафи

2023.06.01 | 23:34

4
План имат само анадолските аркадаши за укропитека и лайнато без вазелин.

2023.06.01 | 17:42

3
Слава на Русия! Слава на Путин! Слава на братушките!

2023.06.01 | 17:13

2
bravo na evrogeiovete borci za mir te sahte vaorajavat usraina za da vodi voina eto taka se postiga mir uvajaemi
пп спермите

2023.06.01 | 16:51

1
евогейски с перми

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини