Откриха панорамен асансьор в Колизеума в Рим

  • 01 юни 2023 09:33

  • 885
  • 1
Откриха панорамен асансьор в Колизеума в Рим
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

В Колизеума вече има панорамен асансьор, с който всеки желаещ ще може да стигне до горния етаж на световноизвестния паметник в италианската столица от юни.

Асансьорът ще работи между втория и третия етаж и ще улесни посещението на хора с увреждания. Той ще спестява изкачването на 100 стръмни стъпала, предава БТА.

На тържествената церемония по откриването присъстваха италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано и холивудският актьор Ръсел Кроу, който играе главната роля във филма "Гладиатор".

Строежът на Колизеума започва при император Веспасиан през 70-71 г. Сградата е открита през 80 г. и по същото време там се провеждат първите гладиаторски битки. За тези цели арената е използвана с прекъсвания до разпадането на Западната Римска империя през 476 г., след което започва нейният упадък. Първоначално амфитеатърът е служил за гробище, а по-късно е превърнат в крепост.

Днес Рим навършва 2775 години

С настъпването на Ренесанса сградата започва да се използва като източник на строителни материали: целият мрамор, с който е облицована, е послужил за украса на дворците на благородниците в Рим. През 18 век папа Бенедикт XIV спасява Колизея от пълно унищожение, като го освещава в памет на първите християни, екзекутирани там заради вярата си. Според католическата традиция се провежда шествие около Колизеума вечерта на Разпети петък.

Този древен римски паметник остава един от най-популярните туристически обекти в света и основен символ на Рим.

Посещава се от повече от 7 милиона души годишно.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.06.01 | 10:09

1
Трябва да отворят и макдоналдс вътре.

Добави коментар

Водещи новини