Педро Санчес призова за мобилизация срещу десницата

  • 31 май 2023 19:40

  • 703
  • 0
Педро Санчес призова за мобилизация срещу десницата
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Испанският премиер Педро Санчес призова левите гласоподаватели да се мобилизират срещу десницата и крайната десницата на предсрочните избори на 23 юли, като каза, че няма „никаква разлика" между Народната партия (НП) и партия „Вокс", предаде АФП, цитирана от БТА.

Поражението, претърпяно от Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), която той ръководи, и другите леви партии от десницата на местните и регионалните избори в неделя, накара Санчес да разпусне парламента още на следващия ден и да свика предсрочни избори.

В реч в Мадрид пред бивши депутати и сенатори социалисти Санчес потвърди, че неговата стратегия е да се опита да избегне нов триумф на НП на 23 юли като я асоциира с обществените нагласи срещу партия „Вокс".

Повтаряйки любимия лозунг на лидера на НП Алберто Нунес Фейхоо, който призова гласоподавателите си да „премахнат санчизма“, Санчес каза, че този израз всъщност означава „унищожаване“ и „затриване на социалния напредък, постигнат през последните пет години", откакто социалистите дойдоха на власт.

Сред реформите на левицата, които според Санчес биха били застрашени при победа на десницата, той изброи по-специално увеличението на минималната заплата, реформата на трудовия кодекс, данъците върху печалбите на банките и производителите на енергия или дори закона за изменението на климата, който трябва да ускори инвестициите във възобновяеми енергийни източници.

НП спечели убедително местните и регионални избори, отнемайки шест области, контролирани преди това от социалистите.

Лидерът на испанската дясна опозиция обяви след победата си на местните и регионални избори, че Испания "навлиза в нов политически цикъл"

 В повечето случаи обаче от „Вокс" зависи да осигури абсолютно мнозинство на десницата в регионалните парламенти.

Санчес многократно атакува „коалицията на десницата и крайната десница“, уверявайки, че няма „никаква разлика“ между партия „Вокс" и НП.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
703 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини