Трима кандидати за президентския пост в Латвия

  • 31 май 2023 07:58

  • 221
  • 0
Трима кандидати за президентския пост в Латвия
© Pixabay

Депутатите от еднокамарния парламент (Сейм) на Латвия ще гласуват днес за нов президент. Сегашният държавен глава Егилс Левитс не се кандидатира за втори мандат и ще изпълнява функциите си до 8 юли, предадоха ДПА и ТАСС.

Трима са кандидатите за най-високия държавен пост в републиката.

За поста се състезават 42-годишната Елина Пинто, експерт по публична администрация и активистка на латвийската диаспора в Европа, 66-годишният архитект, бизнесмен и политик Улдис Пиленс и 49-годишният Едгарс Ринкевичс, външен министър в сегашния кабинет. 

Според анализатори нито един от кандидатите не се ползва с достатъчна подкрепа в парламента.

Президентът се избира с абсолютно мнозинство от гласовете на депутатите на Сейма (51 гласа от 100) за срок от четири години. Ако на първия тур от гласуването не бъде определен победител, в същия ден може да бъде обявено второ гласуване с участието на първите двама кандидати. 

Ако и след това президентът не бъде избран, процедурата по издигане на кандидати ще започне наново, а изборите ще бъдат отложени за следващия месец.

Гърция е в предизборна кампания

Президентът на Латвия има ограничени правомощия. Той е представител на държавата на международната арена и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, има право да помилва, предлага кандидат за поста министър-председател, може да свиква и провежда извънредни заседания на правителството.

Държавният глава има право да упражнява законодателна инициатива и да връща за преразглеждане законите, приети от Сейма.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини