Литва настоява за по-силно присъствие на НАТО на източния фланг

  • 30 май 2023 16:18

  • 601
  • 0
Литва настоява за по-силно присъствие на НАТО на източния фланг
© Getty Images

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова днес за по-силно присъствие на НАТО на източния фланг на алианса заради продължаващата война на Русия в Украйна, предаде ДПА, цитирано от БТА.

"Това е фронтова линия, която трябва да е много силна. Нуждаем се от противовъздушна и противоракетна отбрана, както и от по-голямо присъствие на съюзнически сили в района", каза литовският президент след среща с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер във Вилнюс.

"Дългосрочният ангажимент на Германия към сигурността на Литва е задължителен за целия източен фланг на НАТО", заяви Науседа. "От своя страна Литва е готова да направи всичко възможно германските войски да се чувстват при нас като у дома си", добави литовският президент.

Германският президент ще посети днес германските военни в Литва

Щайнмайер отбеляза вековната борба на Литва за свобода и обеща на страната германска помощ в случай на руска агресия.

Литовците са имали "неустоимо желание за свобода и са се съпротивлявали срещу чуждото господство и подчинение", каза той.

"Ние стоим рамо до рамо. Тяхната сигурност е и наша сигурност", подчерта германският президент.

От есента на миналата година Германия държи в резерв на своя територия военна част, която да защити Литва, ако е необходимо. Засега в балтийската страна има само един германски команден пункт, който е обслужван от около 20 военнослужещи и разполага с оръжия и оборудване, отбелязва ДПА.

Освен това още 760 германски военнослужещи са включени в състава на бойно подразделение на НАТО в Литва, ръководено от Бундесвера.

"Заедно ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО. Нашите съюзници може да разчитат на това, Литва също може да разчита на това", изтъкна германският президент.

Цветелина Кирилова
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини