Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии

  • 30 май 2023 14:16

  • 262
  • 0
Германският антикартелен регулатор разширява разследването на злоупотреби с енергийни субсидии
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Германският антитръстов регулатор заяви във вторник, че разширява разследването си за това дали енергийните доставчици са злоупотребили с таван на цените на енергията, въведен от правителството, целящ да предпази гражданите и компаниите от ценови скок, предаде Ройтерс.

По-рано регулаторът каза, че разследва дали доставчиците на природен газ са надписвали сметките на клиентите, но сега едно по-широко разследване ще разгледа и поведението на повече от сто отоплителни компании, се казва в изявление на немския антикартелен регулатор.

Регулаторът разглежда специално доставчиците на отопление, които са подали заявления за авансово плащане съгласно законите за тавана на цените, каза ръководителят на службата Андреас Мунд.

През 2022 г. Берлин въведе пакет от облекчения в размер на 200 млрд. евро, за да помогне на фирмите и домакинствата да понесат растящите сметки за електричество и газ след нахлуването на Русия в Украйна и спада в износа на руски газ.

Според потребителски портали обаче тарифите за електричество и газ на някои германски доставчици са над правителствените тавани въпреки спадащите глобални цени на газа в сравнение с миналото лято, което води до опасения, че някои доставчици повишават цените, за да се възползват от субсидиите.

Европейската прокуратура уличи в злоупотреби още един евродепутат

Регулаторът също така ще започне да разследва компании в електроенергийния сектор, се казва в съобщението.

Както и при природния газ, процедурите в сектора на отоплението засягат около 15% от сумите, поискани досега за първото тримесечие на 2023 г., каза Мунд.

Последвайте канала на

Калина Христова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини