Египет и Турция се договориха да си обменят посланици

  • 30 май 2023 07:02

  • 523
  • 0
Египет и Турция се договориха да си обменят посланици
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Египет и Турция се споразумяха да повишат нивото на дипломатическите отношения помежду си и да си обменят посланици, предаде ДПА.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се обади по телефона на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да му честити преизбирането на президентския пост, се казва в изявление на говорителя на египетското президентство.

Двамата лидери "се споразумяха да засилят връзките и сътрудничеството между страните си и решиха незабавно да повишат нивото на дипломатическите отношения между двете държави посредством обмяна на посланици", се изтъква в изявлението.

Отношенията между Египет и Турция се влошиха през 2013 г., след като армията, тогава предвождана от Ас Сиси, свали от власт президента ислямист Мохамед Морси, отбелязва ДПА.

Партията на справедливостта и развитието на Ердоган подкрепяше Морси. Египет изгони турския посланик и понижи отношенията с Анкара до ниво на шарже д'афер.

Освен това двете страни заеха противоположни позиции по отношение на конфликта в Либия, пише БТА.

Милиони турци отпразнуваха победата на Ердоган

Преди две години обаче бяха предприети стъпки за затопляне на отношенията между двете страни и започнаха официални преговори за преодоляване на разногласията. При своя визита в Кайро през март турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че се очаква среща на Ас Сиси с Ердоган след турските избори, припомня ДПА.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
523 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини