Германският президент ще посети днес германските военни в Литва

  • 29 май 2023 09:00

  • 367
  • 1
Германският президент ще посети днес германските военни в Литва
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристига днес на посещение в Литва, по време на което ще се срещне с германските военни, разположени в страната, предаде ДПА.

Според президентската канцелария визитата цели да покаже на Литва, че Германия изпълнява ангажиментите си към НАТО и се отнася към сигурността на балтийския си партньор като към собствената си сигурност.

При посещението Щайнмайер ще бъде придружен от роднини на 12 от германските войници в Литва в израз на благодарност за тяхната служба.

В отговор на растящата руска заплаха през 2017 г. НАТО установи "засилено предно присъствие" в Литва, Естония, Латвия и Полша. Германия ръководи многонационална бойна група в Литва и понастоящем има там близо 800 войници.

Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"

Щайнмайер ще посети военния полигон Пабраде и ще наблюдава бойно учение на подразделението, за да добие представа за оперативните условия.

Преди това обаче той ще се срещне с литовския си колега Гитанас Науседа, който го покани да присъства на проявите по случай основаването на столицата Вилнюс преди 700 години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
С ВИ НЬО МРЪСНА

2023.05.29 | 13:33

1
КАЗАХ БАЛТИЙЦИТЕ ДА СЕ ИЗКОЛЯТ!

Добави коментар

Водещи новини