Гръцките депутати, избрани на 21 май, положиха клетва

  • 28 май 2023 21:45

  • 375
  • 3
Гръцките депутати, избрани на 21 май, положиха клетва
© Getty (архив)

Гръцките депутати, избрани на парламентарните избори на 21 май, положиха клетва днес в присъствието на президента Катерина Сакеларопулу и служебния министър-председател Йоанис Сармас, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

На церемонията бяха поканени посланици и чуждестранни дипломатически делегации.

Парламентът ще се събере отново утре на заседание от 10.30 часа, на което депутатите ще изберат председател на парламента и целия състав на ръководството.

След приключването на тези процедури новият председател на парламента ще закрие заседанието, което ще бъде първото и последното за този парламент, отбелязва агенцията.

Това ще бъде вторият "двудневен" парламент в историята на третата Гръцка република, създадена след възстановяването на демокрацията през 1974 г.

Първият беше съставен след изборите през май 2012 г., когато партиите също не успяха да сформират правителство.

След това президентът Сакеларопулу ще издаде указ за разпускането му и свикване на нови парламентарни избори на 25 юни.

Служебният кабинет с премиер Йоанис Сармас, който ще отведе страната до вторите парламентарни избори през тази година, положи клетва в петък.

Парламентарните избори, проведени на 21 май, бяха спечелени от консервативната Нова демокрация, но въпреки високите проценти от вота партията отказа да състави правителство, защото не получи абсолютно мнозинство в парламента.

Кириакос Мицотакис върна мандата за съставяне на гръцки кабинет

На предсрочните избори на 25 юни ще бъде приложена друга избирателна система, която дава на водещата партия допълнителни депутатски места.

 

Валери Зайцев
375 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.05.29 | 05:55

3
Платените от САЩ тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 34 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат 4 военни окупациони военни бази. Родината ни и е платила с много злато на Дънди Прешънс. После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници на летците им убийци ,а Англия е била в съюз със същия Хитлер . Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че САЩ не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!

2023.05.29 | 04:57

2
В парламента се правят че няма да крадат, но когато се приберат в къщи пускат музика, смеят се на висок глас и играят сиртаки

2023.05.29 | 01:14

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини