500 мигранти изчезнаха в Средиземно море

  • 26 май 2023 15:32

  • 2379
  • 2
500 мигранти изчезнаха в Средиземно море
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Лодка с около 500 мигранти, сред които новородено бебе и бременни жени, изчезна в Средиземно море, съобщава "Ройтерс", цитирано от "Днес".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Alarm Phone - организация, която приема обаждания от кораби с мигранти в беда, посочи, че е загубила връзка с лодката в сряда сутринта.

По това време плавателния съд се е носел по течението, без работещ двигател, в открито море на около 320 км северно от либийското пристанище в Бенгази и на повече от 400 км от Малта или италианския остров Сицилия.

Вчера италианската неправителствена организация Emergency заяви, че корабите Life Support и Ocean Viking безуспешно са търсили изчезналата лодка в продължение на 24 часа, но не са открили следи от корабокрушение.

Говорител на службата за спешни случаи днес съобщи, че издирването продължава, и уточни, че мигрантите може да са били качени на друга лодка или да са успели да поправят двигателя си, след което да са продължили към Сицилия.

Вчера италианската брегова охрана съобщи за спасяването на 423 и 671 мигранти при две отделни операции в своите териториални води, а Alarm Phone поясни, че те нямат връзка с изчезналата лодка.

Гръцката брегова охрана издирва шестима мигранти, след като лодката им потъна край остров Миконос

При отделен инцидент германската благотворителна организация SOS Humanity съобщи, че 27 мигранти са били качени на петролен танкер и нелегално върнати обратно в Либия.

Съгласно международното хуманитарно право мигрантите не могат да бъдат връщани принудително в страни, където рискуват да бъдат сериозно малтретирани, а за подобно отношение има редица доказателства в Либия.

Европейските правителства заемат все по-твърда линия по отношение на миграцията, включително в Италия, която е изправена пред драстичен ръст на пристигащите по море. От началото на годината са отчетени над 47 000 акостирания на лодки по бреговете ѝ, в сравнение с около 18 000 през същия период на 2022 г.
 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2379 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.05.26 | 16:09

1
мале, мале, какво ще ги правят тия джангали!

2023.05.26 | 18:36

2
квото са правели целия ти род - ебън.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини